De reactie van de leerkracht was:

"Goed om nu te weten hoe je rustig in je hoofd kunt worden"

Wie is Baukje Abma

Ik geef trainingen en workshops in opdracht van Tinkerom. Ik heb ruime ervaring in het reguliere, speciale en voortgezet speciaal onderwijs als docent, vakdocent, leerlingbegeleider, leidinggevende en bestuurder. Door mijn ervaring in het speciaal onderwijs kan ik maatwerk leveren. Binnen de training heb ik  gewerkt met kinderen met ADHD, kinderen met ASS en Hoogsensitieve kinderen.

In 2012 heb ik na een hectische periode het roer omgegooid en ben me gaan verdiepen in mindfulness, coachen en begeleiden. Ik houd me nu bezig met de dingen waar ik energie van krijg: het geven van aandachttraining aan kinderen van 4 tot 19 jaar.

Ik kan hierbij mijn kwaliteiten aandacht, betrokkenheid, enthousiasme en plezier volop inzetten. Mijn enthousiasme voor mindfulness en mijn kennis en ervaring binnen het onderwijs combineer ik in het geven van de 8- weekse training “Aandacht werkt.”

Ik werk graag met kinderen, hun ouders, leerkrachten en leidinggevenden. Ik betrek ook de omgeving van het kind bij de training om een duurzaam effect te verkrijgen. Voorlichting voor schoolteams, intakegesprekken, evaluatiegesprekken zijn een onderdeel van mijn werk.

Ik heb zelf een 8-weekse training gevolgd.

Het doel van deze achtweekse mindfulnesstraining is om zelf meer ‘mindful’ in het leven en werk te staan. Door deel te nemen aan de achtweekse training heb ik ervaren dat:

  • de geest voortdurend aan het rondrennen is
  • het lichaam allerlei signalen geeft. Bijvoorbeeld bij hoge werkdruk, spanning, door de drang tot perfectionisme of iedereen tevreden willen stellen
  • je vast kunt lopen in automatische reacties op stress. Zoals steeds maar doorgaan, signalen negeren of meegesleept te worden in ‘oude, vertrouwde’ maar ongezonde reactiepatronen
  • zelfcompassie verschil maakt. In relatie met mezelf, mijn kinderen, mijn familie en mijn collega’s. Hoe het is om oprecht vriendelijk en accepterend te zijn. Hier bewust voor te kiezen. Elke dag weer.

Om te leven, te groeien en te veranderen beschikken we alleen over dit moment. Nu. Vanuit een bewuste, rustige en heldere geest kun je werk- en privésituaties beter overzien. Door zelf mindful te zijn wil ik het goede voorbeeld geven aan alle kinderen en jongeren aan wie ik de aandachttraining geeft.

Tot nu toe heb ik aan meer dan 70 kinderen de training kindermindfulness gegeven.  Ik  ervaar dat mindfulness training meer van me vraagt dan “gewoon” lesgeven. Naast didactische vaardigheden is het belangrijk om zelf mindful te zijn. Ik beoefen zelf dagelijks 20 minuten mindfulness.